Tips på hur du kan aktivera katten i hemmet

aktivera katten i hemmet

Innekatter är precis som vilka katter som helst i behov av aktivering. Att aktivera en innekatt är dock något som många ser som en stor utmaning, det framförallt när det kommer till att aktivera katten i lägenheten eller om man inte har så stora ytor att röra sig på.

För att en katt ska må sitt allra bästa krävs det att man som ägare anstränger sig lite för att ge den tillräcklig mental och fysisk stimulans. Det specifikt om du har en katt med mycket energi. 

Detta behöver inte vara så svårt, det gäller bara att du vet hur du kan göra för att på bästa sätt stimulera kattens såväl fysiska som mentala behov. Nedan delar vi med oss av våra bästa tips på hur du kan aktivera katten i hemmet.

Alla katter behöver fysisk och mental aktivering

Det är lätt hänt att man som kattägare glömmer bort att katten faktiskt är ett djur med mycket energi, samt en hel del jakt- och leklust.

Katter som spenderar majoriteten av sin tid utomhus får dagligen utlopp får sina naturliga instinkter och kan därmed leva lyckligt utifrån sina egna behov. 

En innekatt däremot, där ägaren inte ser till att dess levnadsmiljö är varierande och där den inte ges chansen att utföra sina naturliga beteenden och instinkter, mår ofta dessvärre inte alls lika bra.

Alla katter är olika och har olika behov, vilket innebär att en del katter klarar sig fint trots att aktiviteten blir bristande. De flesta innekatter får dock för lite aktivering. 

Vad mår en katt bra av?

Om du som kattägare vill ge katten ett så härligt och stimulerande liv som möjligt finns det flera saker du kan göra i ditt hem som innebär att katten får leva mer i likhet med sina naturliga levnadsförhållanden. Utöver att aktivera katten på olika sätt kan du göra saker som att:

  • Ge katten mer frihet att hoppa upp på möbler och olika ytor
  • Ha flexibla mattider
  • Variera ljuden i hemmet 
  • Ge katten bra mat som påminner om det den skulle jagat i ”det vilda”
  • Placera ut möbler, klösmattor och klösbrädor som katten får klättra i och riva på 
  • Ställ kattlådan på en mer dold plats som katten gillar 
  • Ha några leksaker framme (så som möss och bollar) som katten får leka med

5 tips: Så kan du aktivera din katt inomhus

Upplever du att din katt är stressad, rastlös eller uttråkad? Då kan det vara ett tecken på att du behöver aktivera katten. När det kommer till att aktivera katten bör man tänka på att katten har såväl fysiska som mentala behov som måste stimuleras för att den ska må bra.

Detta behöver inte betyda att du spenderar flera timmar om dagen på att leka med din katt, ta med den ut på promenad eller låta den testa nya saker. Utan det kan räcka med några korta stunder om dagen, eller ett par tillfällen i veckan, av minimal ansträngning för dig för att göra katten glad. Nedan delar vi våra bästa tips för dig som vill aktivera innekatten:

1. Lek med din katt

Något av det bästa man kan göra som kattägare är att leka med sin katt. Det behöver inte handla om varje dag, men en eller ett par gånger i veckan skulle vi rekommendera dig att leka med katten på något sätt. Det är inte bara ett otroligt stimulerande sätt att aktivera katten utan det bygger även på er relation. 

De flesta katter är som mest aktiva och leksugna vid gryning och skymning då det är vid dessa tider de i naturliga levnadsförhållanden hade varit ute på jakt. Utnyttja den energi som katten har då genom att busa ihop, springa runt i bostaden eller genom att ta fram en leksak som låter katten jaga. Det kan räcka med 5 minuter för att göra katten nöjd.

2. Lär katten nya tricks

Visste du att en katt, precis som en hund, kan lära sig mängder av olika tricks och konster? Du kan till exempel lära din katt att sitta, vinka, ligga, snurra runt och hoppa. Här är det bara din fantasi som sätter gränserna. 

Använd dig gärna av en leksak eller något ätbart som katten gillar för att lära in nya beteenden. Klickerträning är en populär, mycket effektiv metod som du kan använda dig av för att på ett snabbt och smidigt sätt lära katten tricks och konster.

3. Inomhussök med godis eller mat

Katter har ett naturligt behov av att dofta och lukta på saker. Ute i naturen gillar katter att nosa, spåra och söka sig fram för att bland annat hitta sina byten. Detta är något du kan imitera genom att låta katten söka efter sin mat eller några godisbitar i hemmet. Detta funkar lika bra då du vill aktivera katten i lägenheten som om du bor större. 

Istället för att ge kattens mat direkt i matskålen kan du gömma några foderkulor runt om i bostaden, exempelvis på stolen, under soffan, på fönsterbrädan eller i ett hörn. Låt sen katten gå runt och leta efter maten – det brukar hålla dem sysselsatta rätt länge, och gör dem nöjda framförallt mentalt.

4. Gör egna aktiveringsleksaker

Vill du att katten både ska få nosa, slita och riva istället för att äta sin mat ur en matskål kan du snabbt och enkelt göra egna aktiveringsleksaker. Det till exempel genom att gömma några foderkulor i en tom äggkartong eller i en toapappersrulle som du stänger igen. 

Du kan placera ut en handduk på golvet, strö ut några godbitar och sen rulla ihop handduken. Därefter får katten jobba för att få ut maten. Att göra egna aktiveringsleksaker i form av filtflätor och liknande är mycket populärt. Vill du inte pyssla med sånt på egen hand finns det mängder av aktiveringsleksaker att köpa i de flesta djuraffärer.

5. Gå ut och gå med din katt

Det är många som underskattar hur mycket fysisk rörelse och motion kan göra för en katts välmående och hälsa. För att en katt ska må bra måste den få röra på sig. För en innekatt blir den fysiska rörelsen och tillgången till att utforskande ofta begränsat, det inte minst om du bor på mindre yta. 

Att ta med katten ut på en promenad då och då kan med andra göra stor skillnad i dess vardag. Har du inte möjlighet att släppa sin katt lös (vilket kan vara riskfyllt i de flesta miljöer för en katt som inte är van att vistas ute) kan du gå med din katt i sele och koppel. Låt katten utforska olika underlag och miljöer för att stimulera dess såväl fysiska som mentala behov.

Genom att aktivera katten minskar du risken för sjukdomar kopplade till övervikt och understimulans. Olyckor och andra sjukdomar kan tyvärr ändå hända och det är därför bra om din katt är försäkrad. Läs mer i vår jämförelse för att se vilken försäkring som är bäst för katt. 

Se även