Innekatt

innekatt

Det är vanligt att många raskatter är innekatter. Det beror oftast på att uppfödaren kräver att katten hålls inomhus för att undvika de faror som finns utomhus.

Att ha en innekatt gör att du har större kontroll över potentiella faror som kan drabba katter men det ställer också krav på ditt boende eftersom katten måste stimuleras för att må bra i hemmet.

I den här artikeln går vi igenom vad det innebär att ha en innekatt, saker som du bör tänka på och hur du ska tänka när det kommer till att försäkra innekatten.

Hur gör jag för att vänja min katt att vara inne?

Beroende på åldern på din katt kan det vara enklare eller svårare att anpassa den till att vara inomhus eller utomhus. När katten är liten är det enklast att vänja den vid den miljö som passar katten och familjen bäst.

Det är viktigt att hålla fast vid den miljö som katten väljer under hela livet. En utekatt som sedan blir tvungen att vara inomhus kan till exempel må dåligt av att helt plötsligt behöva vara inne. 

Det är också viktigt att tänka på vilken kattras som du köper om du vill att katten ska må bra inomhus. De flesta kattraserna klarar av att vara inne och mår bra av det men vissa kan behöva stimuleras mer än andra.

Det är därför viktigt att du inte bor för litet och kan tillgodose kattens behov. Om katten inte trivs i hemmet kan den börja agera på så sätt att den behöver komma ut.

Vilka fördelar finns med en innekatt?

Det finns flera fördelar med att ha en innekatt. De kanske största fördelarna är att katten är säkrare mot externa faror som kan leda till skador och sjukdomar.

Utomhus finns många faror som katten dagligen behöver parera som till exempel olika fordon och rovdjur. Det finns även farliga växter som katten kan komma i kontakt med eller sjukdomar som andra djur bär på. 

Dessutom slipper katten slåss om olika revir som katter ofta gör utomhus. Det innebär att en hel del skador till följd av slagsmål och sjukdomar till följd av interaktion med andra djur kan undvikas om katten är inomhus istället.

Vilka nackdelar finns med en innekatt?

En innekatt behöver stimuleras och aktiveras i hemmet. Vissa kattraser behöver också aktiveras mer än andra. Det är därför inte bra om katten hålls inomhus på små ytor. En innekatt som inte stimuleras väl i hemmet kan få beteendeproblem och bli aggressiv. 

Att aktivera din katt i hemmet är viktigt både för kattens stimulans men också för att katten inte ska bli överviktig. Läs mer i vår artikel: Tips på hur du kan aktivera katten i hemmet

Även om det finns mindre faror och sjukdomar i hemmet än utomhus finns det även vissa saker som du bör beakta även för din innekatt. Det finns till exempel olika krukväxter som är farliga för katter. Läs mer i vår artikel: 10 giftiga växter för katter.

Behöver man försäkra en innekatt?

Ja, du behöver försäkra din innekatt. Katten kan fortfarande bli skadad eller sjuk inomhus och det kan därför bli dyrt om du inte har en försäkring. En kattförsäkring fungerar som en trygghet för både dig och din katt som gör det enkelt för er att söka veterinärvård om det behövs. Om du inte har en försäkring kan besöket bli dyrt för dig ekonomiskt. 

Vi har gått igenom alla kattförsäkringar på den svenska marknaden och utsett den bästa kattförsäkringen just nu.

Se även