Så länge får din katt vara ensam

så länge får en katt vara ensam

Katter kräver inte samma tillsyn som hundar men det innebär inte att de kan vara ensamma för länge. Katter är nämligen i behov av sociala kontakter och mår bra av daglig skötsel och aktivering. 

I den här artikeln går vi igenom varför du inte ska lämna din katt ensam för länge och hur du ska tänka när du lämnar din katt ensam. 

Hur länge får en katt vara ensam hemma?

Enligt Jordbruksverkets riktlinjer ska du se till din katt minst två gånger om dagen om den är ensam hemma. De riktlinjerna gäller för vuxna och friska katter. Kattungar eller sjuka katter behöver tillsyn oftare. 

Om katten är ensam måste den under tiden ha fri tillgång till vatten och näringsrik mat. Det gäller både innekatter och utekatter. Även utekatter måste ses över minst två gånger per dag om de är ensamma hemma. 

Även om katter är mer självständiga djur än hundar innebär det inte att de kan vara ensamma för länge. Jordbruksverkets riktlinjer ska ses som ett minimum och om du skaffar en katt ska du ta hand om den. 

Katter behöver social interaktion med människor och andra djur för att bli stimulerade. De behöver också aktivering och kel under dagen för att må så bra som möjligt. 

Om du inte känner att du har den tid som krävs för att ge en katt den kärlek som den förtjänar är det bättre att vänta med att köpa en katt. 

Att tänka på innan du lämnar din katt ensam

Det är viktigt att din katt är frisk och vuxen innan du lämnar den ensam under längre perioder. Innan du lämnar en kattunge ensam är det bra att successivt träna katten på att vara ensam under kortare perioder. 

Om du lämnar kattungen ensam under en längre tid utan att vänja in den kan katten känna sig otrygg i hemmet. Som tidigare nämnt behöver katter sociala interaktioner, aktivering och kel. Katten kommer därför inte må bra av att vara hemma ensam under en för lång tid. 

Det sociala behovet kan också skilja sig åt beroende på vilken kattras som du har. Vissa kattraser är mer sociala än andra och mår därför sämre av att bli lämnade ensamma. 

Tänk på det här om du ska resa bort

Om du ska resa bort och inte har möjlighet att ta med din katt på resan är det bra att förbereda vem som ska ta hand om din katt när du är borta.

Det bästa är om din katt kan bo hos någon annan under tiden som du är borta så katten både får mat och social interaktion. Om det inte är möjligt kan någon komma och se till katten men det krävs då att det görs regelbundet och minst två gånger om dagen. 

Ett bra alternativ är också att din katt läggs in på ett kattpensionat under perioden som du är borta. Katten får du både mat och sociala kontakter under sin vistelse. Om du lämnar ifrån dig katten kan det vara bra att se över vad som gäller för din kattförsäkring.

Se även