10 populära kattraser

Populära kattraser Ragdoll

Blandraskatten eller huskatten som den också kallas är den vanligaste och populäraste kattrasen i Sverige. Katten är som namnet indikerar en blandning av flera olika kattraser. När det kommer till renrasiga raskatter är ragdoll, sibirisk katt och norsk skogkatt några av de vanligaste kattraserna i Sverige. 

I den här artikeln listar vi 10 populära kattraser i Sverige utöver blandraskatten. 

Lista på 10 populära kattraser i Sverige

  1. Ragdoll
  2. Sibirisk katt
  3. Maine coon
  4. Norsk skogkatt
  5. Bengal
  6. Devon rex
  7. Brittisk korthår
  8. Helig birma
  9. Neva masquerade
  10. Perser

Blandraser är de vanligaste kattraserna

Blandraskatter är de vanligaste kattraserna i Sverige men det finns ingen officiell statistik på hur många katter av blandras som finns. Raskatter å andra sidan är stambokförda och enligt riksförbundet SVERAK:s statistik fanns det 15 000 stambokförda katter 2021. 

Att bestämma sig för vilken kattras som passar bäst i din familj kan vara svårt. Katter har olika personligheter och egenskaper. Vissa kattraser har återkommande personlighetsdrag som kan vara bra att känna till. Vissa katter behöver också aktivera sig mer än andra. Det är viktigt att du som kattägare känner till kattrasens behov för att du ska kunna erbjuda ett så bra hem som möjligt för din nya familjemedlem. 

Se vår jämförelse av kattförsäkringar

Oavsett vilken kattras som du väljer att köpa är det viktigt att du försäkrar katten. Detta för att du och din vän ska få ett så tryggt och bra liv som möjligt. Om du köper en raskatt kan det också vara klokt att teckna en livförsäkring för katt

Läs mer i vår övergripande jämförelse och analys av alla kattförsäkringar på den svenska marknaden och se vilket försäkringsbolag som erbjuder bästa kattförsäkring

Se även