Så gör du för att registrera katten och chippa katten med id-märkning

registrera katten

En ny lag börjar gälla från och med den 1 januari 2023 som innebär att alla katter måste vara registrerade och chippade med ID-märkning. Om du inte har chippat katten med en ID-märkning ännu är det hög tid att göra det. Det är nämligen ett av kraven för att kunna registrera katten. I den här artikeln tittar vi närmare på vad den nya lagen innebär och vi går dessutom in på hur du gör för att chippa och registrera katten.

Så gör du för att registrera katten

Att registrera katten är väldigt smidigt och går väldigt fort men det finns vissa krav som behöver vara uppfyllda för att det ska vara möjligt att registrera din katt. Själva registreringen genomförs hos Jordbruksverket kattregister och innebär kortfattat att registret ska underlätta att identifiera katter som till exempel sprungit bort.  

Registreringen gäller för alla katter som är födda efter den 1 januari 2008 och för katter som är äldre än fyra månader. Registret gäller för både inne- och utekatter. För att kunna registrera din katt behöver den vara chippad med en ID-märkning. 

Registreringen öppnar när den nya lagen börjar gälla den 1 januari 2023 och genomförs direkt på Jordbruksverkets hemsida här. Det går att registrera katten genom deras e-tjänst eller med en blankett. Att registrera katter kostar 40 kronor per katt. Det kommer att kosta samma summa vid ägarbyte. 

Så gör du för att chippa katten

För att kunna registrera din katt krävs det att katten är chippad med en ID-märkning. Att chippa katten är en separat process som du behöver göra innan registreringen genomförs. 

Om din katt ännu inte är chippad är det hög tid att du gör det nu för att kunna registrera katten enligt den nya lagen. Du kan chippa katten hos en veterinär eller id-märkare. Veterinärer får ID-märka katten med chip eller tatuering i ett av kattens öron. En ID-märkare måste ha en godkänd utbildning och får då märka katten med chip. 

Vad kostar det att chippa katten?

Priset för att chippa katten ligger på minst 300 kronor men kan variera beroende på var du går och chippar din katt. Det finns också vissa försäkringsbolag erbjuder gratis ID-märkning. Svedea har för närvarande ett sådant erbjudande och erbjuder gratis chippning för katter inför att den nya lagen träder i kraft.

Varför införs den nya lagen om krav på registrering av katter och djur ID för katter?

Enligt Jordbruksverket införs den nya lagen för att höja kattens status som sällskapsdjur och för att öka chanserna för att kunna identifiera katter när de till exempel sprungit bort. Det blir med den nya lagen enklare att återförena en bortsprungen katt med dess ägare. Det blir också enklare att omhänderta katter som saknar ett hem.

Bra att veta om andra kattregister

Det finns andra frivilliga kattregister som registrerar katter. SVERAK och SKK är två organisationer som har sådana register. Jordbruksverkets kattregister är inte en del av dessa register utan ett fristående register. Du behöver därför registrera din katt hos Jordbruksverket även om din katt redan är registrerad i ett frivilligt register.

Fler frågor och svar

Ja, från och med den 1 januari 2023 är det lag på att en katt måste vara registrerad och chippat med ID-märkning. 

Katten ska registreras i Jordbruksverkets kattregister som öppnar den 1 januari 2023. 

Se även