5 vanliga kattsjukdomar och hälsoproblem hos katter

kattsjukdomar

Katter är ofta bra på att dölja om de mår dåligt eller har olika symptom för sjukdomar. Ibland beter sig katten annorlunda om den har någon sjukdom eller hälsoproblem. Det är därför bra att vara uppmärksam på om något har ändrats i din katts beteende och om katten beter sig annorlunda. 

Det finns en del vanliga hälsoproblem som kan vara bra att känna till. I den här artikeln tittar vi närmare på fem vanliga kattsjukdomar och vilka symtom du bör vara extra uppmärksam på.

1. Urinvägsproblem

Olika typer av urinvägsproblem är vanliga sjukdomar hos katter. Det kan till exempel vara sjukdomar som urinvägsinfektion, urinstenar eller urinstopp. Vanligtvis visar sig problemen med att katten går på lådan ofta och kissar små mängder. Beteendet hos katten kan också påverkas och katten kan vara irriterad och orolig. Hos äldre katter är urinproblem vanligare. 

Symtomen för olika urinproblem kan skilja sig åt men det vanliga är att du märker på kattens beteende och besök på lådan att allt inte stämmer. Symtom kan också visa sig genom att urinet är missfärgat. De beror på vilket typ av problem som din katt har. Symtomen för urinstopp till exempel innebär att katten inte alls kan kissa och det är ett problem som du akut behöver söka hjälp för.

2. Tandproblem

Ett vanligt problem hos många katter är olika typer av tandproblem. En av de kanske vanligaste kattsjukdomarna som gäller tänderna är tandsjukdomen TR/FORL. Det är en smärtsam sjukdom för katten som behöver behandlas. Alla försäkringsbolag erbjuder inte ersättning för sjukdomen men det gör till exempel Lassie

Läs mer i vår artikel: Vilka försäkringsbolag ersätter FORL / TR?

Katter kan också få andra tandinfektioner, tandsten, tandvärk och tandlossning. En god munhygien på katten kan göra att flera av dessa sjukdomar och problem inte drabbar din katt. 

Symtom på att katten har någon form av tandproblem är bland annat att den har svårt att äta, bara tuggar maten på ena sidan av munnen och sväljer maten utan att tugga. Katten kan också välja bort viss mat om det gör ont i munnen. Även beteendeförändringar kan påverkas av kattens smärta.

3. Magtarmsproblem

Det finns flera problem som katter kan drabbas av kopplade till magtarmen. Några exempel är att katten kan få en inflammation i magen eller ha parasitproblem. Vissa typer av problem kopplade till magen är kroniska och kan kräva att katten byter till viss typ av mat till exempel för att underlätta symtomen.

Symtomen som katten kan visa vid magroblem är till exempel kräkningar och diarré. Om katten är illamående och vägrar att äta mat är det viktigt att en veterinär kontaktas akut. Vissa katter får också problem med magen när de är äldre. 

4. Luftvägsbesvär

Luftvägsproblem är en vanlig kattsjukdom i alla åldrar. En av de vanligaste sjukdomarna är kattsnuva som gör att katten blir snorig.

Vanliga symtom för luftvägsbesvär är bland annat nysningar, snuva och frysningar. Vissa katter kan också uppvisa symtom på till exempel hosta och nedsatt aptit. Det är alltid viktigt att kontakta en veterinär om katten äter dåligt.

5. Njursjukdomar

Olika njursjukdomar är också vanliga kattsjukdomar. Beroende på hur allvarlig sjukdomen är kan den visa sig på olika sätt hos katten. Det finns både akuta och kroniska njursjukdomar. Många äldre katter kan få problem med njurarna. 

Några vanliga symtom för katter med njursjukdomar är till exempel att katten dricker och urinerar mer än normalt. Katten kan också sluta producera urin helt. Fler symtom är till exempel dålig aptit, kräkningar, viktminskning och diarré.

Välj en försäkring som täcker kattsjukdomarna

Det finns många sjukdomar som katter kan råka ut för och det är därför viktigt att du har en försäkring som täcker dessa åkommor. Vissa försäkringsbolag har en del begränsningar för vilka sjukdomar som inte ingår och det går därför inte att få någon ersättning för den sjukdomen.

Det kan handla om vissa raser där sjukdomen är vanlig. Lassie har inga begränsningar i sin försäkring till exempel. Läs mer i vår jämförelse av kattförsäkringar.

lassie logga
5/5
Lassie Kattförsäkring

Se även