10 giftiga växter för katter

10 giftiga växter för katter

Det finns flera blommor och växter som kan vara giftiga för din katt att få i sig. På våren och försommaren blommar det som mest och det kan då vara extra viktigt för dig som kattägare att ha koll på vilka växter som är giftiga för din katt. Det är viktigt om du har en utekatt att du är uppmärksam på om din katt har ett ändrat beteende som kan innebära att den blivit förgiftad. 

Om du har en innekatt bör du se över dina växter hemma. Katter är nyfikna djur och vill ofta lukta på allt möjligt i huset. När katten vill få upp en hårboll är den extra benägen att bita på allt som är grönt. Det är då viktigt att du har koll på vilka växter du har i hemmet och hur dessa kan påverka din katts välmående.  

Vi listar några giftiga växter för katter nedan. Det kan finnas fler så om du är osäker kan du alltid kontrollera med en veterinär. 

10 giftiga växter för katter

  • Liljekonvalj
  • Liljeväxter
  • Julros
  • Korallbär
  • Kottepalm
  • Mistel
  • Påsklilja
  • Oleander 
  • Änglatrumpet
  • Draceana arter

Dessa tio är mycket giftiga växter för katter men det finns även vissa växter som är mindre giftiga för katter såsom amaryllis, anemon, iris och azalea. Det finns även växter som har irriterande växtsaft som bland annat rosenkalla och gullranka. 

Vad visar katten för symtom på förgiftning?

Symtom som katten visar vid förgiftning kan vara olika beroende på vilken växt som katten fått i sig. Det vanligaste är att katten har ett påverkat allmäntillstånd, kräks, dreglar eller har diarré. Liljeväxter är de farligaste typen av växter för en katt då de kan ge bestående njurskador. 

Vad ska jag göra om min katt visar symtom på förgiftning?

Kontakta en veterinär om du misstänker att din katt blivit förgiftad av en växt och visar symtom på förgiftning. Om din katt fått i sig en liljeväxt är läget mer akut och det är viktigt att du snabbt kontaktar en veterinär för att undvika att din katt får bestående njurskador. 

Om läget inte är akut kan du kontakta den digitala veterinären FirstVet. Flera försäkringsbolag har kostnadsfria besök hos FirstVet för sina kunder. ManyPets, Moderna, Svedea och ICA har alla kostnadsfria besök hos den digitala veterinären. 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på reddit

Se även

Dolda fel försäkring för katter
Kattförsäkringar

Dolda fel försäkring för katter

Flera försäkringsbolag erbjuder något som kallas för dolda fel försäkring för katter eller mer specifikt för kattungar. Vad innebär en dolda fel försäkring och räcker

Byta kattförsäkring
Kattförsäkringar

Byta kattförsäkring

Att byta kattförsäkring är lättare än vad man tror och du kan faktiskt spara en hel del pengar på bytet. Många tror att ett val

3 bästa kattförsäkringarna
Kattförsäkringar

3 bästa kattförsäkringarna 2021

Ett nytt år innebär en ny jämförelse av de kattförsäkringar som finns på den svenska marknaden. Det kan vara både tidskrävande och omtumlande för dig