4 saker att tänka på innan du skaffar katt

Katt

Det finns flera viktiga saker som du bör tänka på innan du skaffar en katt till familjen. Det är tyvärr inte helt ovanligt att man skaffar en katt när den är en söt liten kattunge för att sedan inse att det inte är lika roligt och gulligt längre.

Alla katter förtjänar en kärleksfull familj där familjen tänkt efter beslutet innan de skaffar en katt. Vi vill att alla är väl förberedda inför sin nya familjs inflytt och har därför samlat fyra viktiga saker som alla bör tänka på innan man skaffar en katt. 

1. En katt behöver sällskap

Många pratar ofta om att katter inte kräver någon uppmärksamhet eller sällskap eftersom de är individuella husdjur. Det stämmer inte helt utan beror på vilken kattras du och har vilken personlighet den har. Oavsett kattras bör du åtminstone titta till din katt minst två gånger per dag. Vissa katter behöver betydligt mer sällskap än så.

Det är därför viktigt att du kan ge din katt det sällskap och den kärlek som den behöver annars kan katten bli ledsen eller deprimerad. Du bör därför tänka över din nuvarande och framtida familjesituation för att kunna ge din katt det bästa tänkbara livet. 

2. En katt lever ofta ett långt liv

En katt lever inte sällan i minst 15 år. Det bör man ha i åtanke när man köper en liten kattunge. Katten blir en familjemedlem och är därför ett åtagande både som sällskap och ekonomiskt under flera år. En katt förtjänar att bo i samma kärleksfulla familj i hela sitt liv. 

3. Kattraser kan ha olika behov och personligheter

Katter har ofta en egen personlighet som kan vara svår att förutspå. Vissa personligheter är liknande beroende på vilken kattras som din kattunge tillhör. Det kan handla om att vissa kattraser har ett större behov av att aktiveras eller behöver sällskap av en till katt i hemmet.

Genom att se över vilken personlighet som kattrasen ofta har kan du bestämma vilken kattras som passar ditt liv bäst. Det är en viktig sak att tänka på för att både du och din katt ska få ett så bra liv som möjligt tillsammans. 

4. En katt kostar pengar

Det som många glömmer är att katter kostar pengar varje månad. Många tror att det bara är priset på katten som man behöver betala men en katt kräver bland annat mat, kattförsäkring och tillbehör.

Eftersom en katt ofta lever i mer än 15 år bör du ta med din nuvarande och framtida ekonomiska situation innan du köper en katt. Katten behöver mat flera gånger dagligen och behöver tillbehör som till exempel klösmöbler och bur. 

En kattförsäkring är viktig att skaffa till din katt för att undvika plötsligt höga kostnader om din katt skulle bli sjuk eller skadad. Vi har samlat och jämför alla kattförsäkring för att underlätta för dig i ditt val av kattförsäkring. Lassie och Hedvig erbjuder de bästa kattförsäkringarna just nu. 

Se även