5 tips inför ditt val av kattförsäkring

Katt hos veterinär

Att välja vilken kattförsäkring som är bäst för just dig och din katt kan vara väldigt tidskrävande om du inte vet vad du ska jämföra. Jämför Kattförsäkring har därför samlat en del tips för att underlätta för dig i ditt sökande. 

1. Raskatt eller blandras

Den första punkten som du bör se över inför ditt val är vilken kattras eller blandras som du har. Flera av försäkringsbolagen har vissa begränsningar för en del kattraser som gör att om din katt råkar ut för en sjukdom som beror på en viss begränsning får du inte ersättning från försäkringsbolagen.

Begränsningarna går lättast att hitta i villkoren. Lassie erbjuder en kattförsäkring utan begränsningar för specifika kattraser.

Om du har en raskatt är oftast inköpsvärdet på katten lite dyrare. Flera försäkringsbolag erbjuder därför flera tilläggsförsäkringar och däribland livförsäkring för katt som du kan teckna för att utöka ditt skydd ytterligare. 

2. Behov och omfattning

Vid val av kattförsäkring är det viktigt att du ser över dina och din katts behov för att välja omfattning av kattförsäkringen. Nästan samtliga försäkringsbolag erbjuder olika tilläggsförsäkringar till din kattförsäkring för att du ska kunna utöka skyddet om behovet finns.

Om du till exempel har en katt som ska användas för utställning eller i avel finns särskilda tillägg för att utöka skyddet ytterligare. 

3. Självrisk och självriskperiod

Den självrisk som du betalar bestämmer du själv hos flera av försäkringsbolagen. Det är därför klokt att välja en lösning som passar din ekonomi. Det är även klokt att beakta sjukdomsrisken för den kattras som din katt tillhör. 

En låg självrisk innebär att du betalar mer i din försäkringspremie varje månad eller år. Det innebär sedan att du betalar ett lägre belopp när du behöver besöka en veterinär. Tvärtom gäller vid en hög självrisk. 

Självriskperioden kan också vara bra att jämföra mellan bolagen. Försäkringsbolagen erbjuder olika lång självriskperiod. Självriskperioden innebär den period som du erhåller ersättning. Hedvig och Lassie erbjuder den längsta självriskperioden på marknaden med 365 dagar.

4. Karenstid

Karenstid är den tid som behöver gå innan kattförsäkringen börjar gälla. Vanligtvis är karenstiden 14 dagar men det kan variera beroende på försäkringsbolag. Det är bra att ha koll på karenstiden innan du tecknar en kattförsäkring för att undvika överraskningar.

I respektive recension jämför vi karenstiden hos försäkringsbolagen för att underlätta för dig. Se bland annat LassieTrygg Hansa, Hedvig, ICA och Svedea för mer information. 

5. Rabatter

En ytterligare punkt som kan vara bra att tänka på inför ditt val är tillgängliga rabatter. Flera försäkringsbolag erbjuder olika typer av rabatter som gör att du årligen kan spara mycket pengar på din kattförsäkring. 

Den vanligaste rabatten gäller för kattungar och det första året som du har din katt försäkrad hos bolaget. Det är även möjligt att hos flera försäkringsbolag får mängdrabatter om du har flera djur försäkrade hos bolaget eller ibland även hemförsäkring eller bilförsäkring. 

Jämför Kattförsäkring har samlat respektive försäkringsbolag aktuella rabatter i respektive recension för att underlätta din jämförelse.  

Se även