Bör jag kastrera min katt?

Kastrera katt

Varför ska jag kastrera min katt?

Om du inte tänkt använda din katt i avel finns det flera bra anledningar till att kastrera din katt. Det finns flera problem med en okastrerad katt som du kan undvika genom att kastrera katten. 

Katter kan i de flesta fall få egna kattungar tidigt och honkatter kan få kattungar från så tidig ålder som fyra månader. Om du har en utekatt är det extra viktigt att du kastrerar den för att undvika oönskade kattungar.

Från och med den 15 juni 2020 är det även ett krav på att samtliga utekatter måste kastreras. Okastrerade honkatter och hankatter har olika beteenden som är vanliga när de vill fortplanta sig. 

En honkatt som är okastrerad löper regelbundet och visar då upp ett särskilt beteende. Honkatten jamar ofta högt, stryker sig och kissar oftare. Urinen luktar under denna period lite annorlunda då den ska locka till sig hanar.  

En hankatt som är okastrerad hamnar ofta i slagsmål eftersom den med en stark urindoft markerar sitt territorium från andra hanar. Slagmål mellan katterna kan leda till skador och sjukdomsspridning.

Okastrerade hankatter har även en tendens att vandra över stora områden för att märka sitt territorium och kan då springa bort. Om du har din hankatt inomhus kan den även markera sitt revir där genom att kissa utanför sin kattlåda. 

Vad finns det för fördelar med att kastrera min katt?

Det finns flera fördelar med att kastrera din katt. Med en kastration kan du undvika oönskade kattungar och undvika de beteenden som en okastrerad katt har. 

Utöver det kan din katt även få ett lugnare och hälsosammare liv eftersom den slipper hormonrubbningar i samband med fertilitet. Hankatter som är kastrerade hamnar inte lika ofta i slagsmål med andra hankatter och vandrar inte iväg över stora områden. 

Honkatter får genom att kastrera sig även minskad risk för vissa sjukdomar såsom juveltumörer och livmoderinfektioner. 

När ska jag kastrera min katt?

Rekommendationen för när en katt bör kastreras är när katten är från ca fyra till sex månader gammal. Om du har tänkt låta din katt vara ute är det klokt att kastrera den innan du släpper ut den för första gången. Kastration har en låg risk för komplikationer och är en så kallad rutinoperation. 

Hur går en kastration på en katt till?

En kastration på en honkatt innebär att äggstockarna, äggledare och livmodern opereras bort. Det är även möjligt att göra ett mindre ingrepp som kallas för titthålskastrering. Oftast tar en kastration bara några timmar och din katt får följa med hem samma dag. Honkatten får några stygn på magen som sedan tas bort efter några dagar. 

En kastration på en hankatt är ett enklare ingrepp. Katten sövs och det läggs två snitt. Ett läggs över vardera testikel och blodkärlen. Snittet lämnas sedan öppet och läker av sig själv. 

För mer information om vad det innebär att kastrera din katt, se någon av veterinärklinikernas hemsidor som exempelvis AniCura. 

Vad kostar det att kastrera en katt?

Kostnaden för att kastrera en katt beror på vilket kön katten har. Eftersom ingreppet för hankatter är enklare än för honkatter är det oftast billigare att kastrera en hankatt. 

Kostnaden för att kastrera en hankatt kostar ca 900 kronor. Priset kan variera beroende på vilken veterinärklinik som du väljer. 

Kostnaden för att kastrera en honkatt kostar ca 1500 kronor. Priset kan variera beroende på vilken veterinärklinik som du väljer. 

Flera försäkringsbolag ger olika typer av rabatter som du kan använda för att kastrera din katt. Bland annat erbjuder Svedea en kastrationsrabatt för din katt om du är kund hos bolaget. 

Nya krav gällande kastration för utekatter

Från och med den 15 juni 2020 införs nya krav på att samtliga utekatter måste kastreras. Det är Jordbruksverket som inför nya djurskyddsregler för att minska andelen hemlösa katter.

Reglerna innebär att samtliga utekatter måste kastreras eller på annat sätt förhindras möjligheten att föröka sig. De nya reglerna innebär att du som kattägare numera är skyldig att kastrera din katt hos en veterinär om du tänkt låta den vara utomhus. 

Se även