Kan jag försäkra min katt mot tandsjukdomen TR?

Tandsjukdomen TR

Vad innebär tandsjukdomen TR?

En vanlig sjukdom hos framförallt äldre katter är TR (Tandresorption eller Tooth Resorption) eller FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions) som den tidigare kallades. Sjukdomen drabbar cirka en tredje del av alla katter. Vissa försäkringsbolag har begränsningar för tandsjukdomen eftersom den är så pass vanlig. 

Sjukdomen är smärtsam för katter och innebär att tanden bryts ner vilket kan leda till hål i pulpan. Både nerver och blodkärl finns i pulpan och det kan därför vara väldigt smärtsamt för din katt om sjukdomen utvecklats under en lång tid.  

Symtomen för sjukdomen är ofta svåra att upptäcka eftersom många inte har som vana att kontrollera kattens mun. Katter är även ofta väldigt dåliga på att visa tecken på sitt lidande, framförallt när det gäller en kronisk sjukdom. Ofta har sjukdomen gått väldigt långt när katten visar tecken. 

Vanliga tecken på tandsjukdomen TR

  • Din katt har tandsten och inflammation vid drabbad tand
  • Din katt har blödande tandkött och tandkött som växer över tanden
  • Din katt äter mindre än vanligt
  • Din katt undviker kall och hård mat
  • Din katt dreglar och tappar mat ur munnen
  • Din katt gnisslar med tänderna 
  • Din katt uppträder irriterat eller drar sig undan och gömmer sig
  • Din katt har tovig päls eftersom den inte kan rengöra sig i samma utsträckning

Om du upptäcker något av dessa avvikande beteenden hos din katt eller om din katt beter sig annorlunda bör du uppsöka veterinär för att din katt ska kunna undersökas och behandlas för sjukdomen. 

Hur behandlas katten för tandsjukdomen?

Veterinären börjar med att röntga alla tänder för att fastställa vilka tänder som är drabbade och hur långt gående sjukdomen är. 

De drabbade tänderna åtgärdas och målet med behandlingen är att hålla katten smärtfri. Vissa tänder som upptäcks som inte gör ont än men har rotförändringar kan lämnas kvar men kontrolleras regelbundet. 

Katten blir smärtfri genom att ta bort förbindelsen mellan pulpa och munhåla. Det gör veterinären oftast genom att tanden opereras bort. 

Kan man förebygga tandsjukdomen?

Tandsjukdomen TR är svår att förebygga eftersom man inte helt säkert vet orsaken till den. 

Att borsta din katts tänder och hålla kolla på din katts munhygien kan dock göra att du upptäcker sjukdomen i tid och undviker tandsten och inflammationer i din katts tandkött. 

För mer information om behandling och undersökning av sjukdomen se djurklinken Evidensias djurvårdguide. 

Vad kostar en behandling av tandsjukdomen TR?

Kostnaden för behandling och undersökning av tandsjukdomen TR kan bli mycket hög för dig som ägare eftersom många försäkringsbolag exkluderar ersättning för sjukdomen. Det är därför viktigt att du kontrollerar villkoren hos det försäkringsbolag som du väljer. 

Vilka försäkringsbolag ersätter tandsjukdomen TR?

Det finns flera försäkringsbolag som ersätter tandsjukdomen TR. Vissa erbjuder ersättning i veterinärvårdsförsäkringen och vissa erbjuder tillägg för sjukdomen. Det finns också vissa försäkringsbolag som erbjuder behandling upp till ett visst belopp för tandsjukdomen. 

Några av de försäkringsbolag som erbjuder ersättning för behandling av tandsjukdomen TR är ManyPets, ICA och Svedea. För mer information om vad respektive försäkringsbolag erbjuder se våra recensioner. 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på reddit

Se även

Dolda fel försäkring för katter
Kattförsäkringar

Dolda fel försäkring för katter

Flera försäkringsbolag erbjuder något som kallas för dolda fel försäkring för katter eller mer specifikt för kattungar. Vad innebär en dolda fel försäkring och räcker

Byta kattförsäkring
Kattförsäkringar

Byta kattförsäkring

Att byta kattförsäkring är lättare än vad man tror och du kan faktiskt spara en hel del pengar på bytet. Många tror att ett val

3 bästa kattförsäkringarna
Kattförsäkringar

3 bästa kattförsäkringarna 2021

Ett nytt år innebär en ny jämförelse av de kattförsäkringar som finns på den svenska marknaden. Det kan vara både tidskrävande och omtumlande för dig