Vad kostar en kattförsäkring?

vad kostar en kattförsäkring

En viktig faktor som många gärna vill kolla upp och jämföra innan man bestämmer sig för en kattförsäkring är priset. Priset på en kattförsäkring skiljer sig åt beroende på vilket försäkringsbolag som du tecknar en försäkring hos. Priset och omfattningen av försäkringen är två faktorer som oftast påverkar varandra.

I den här artikeln går vi igenom vad en kattförsäkring vanligtvis kostar och vilka faktorer som påverkar priset.

Vad kostar en kattförsäkring?

Priset på en kattförsäkring kostar vanligtvis från ca 700 kronor per år och uppåt. Det innebär att månadskostnaden ligger på ca 60 kronor per månad och uppåt. 

Priset varierar och beror på flera faktorer som till stor del är individuellt för dig och din katt. Det beror också på vilket försäkringsbolag som du tecknar en försäkring hos.  

För att få exakta prisuppgifter för dig och din katt bör du därför vända dig direkt till ett försäkringsbolag för att få ett prisförslag.

5 faktorer som påverkar priset på en kattförsäkring

Som tidigare nämnt finns det flera faktorer som påverkar priset på en kattförsäkring. Flera av faktorerna är återkommande hos flera försäkringsbolag. Vi listar 5 vanliga faktorer som påverkar priset nedan.

1. Omfattning och innehåll

Den omfattning och det innehåll som du väljer för din kattförsäkring påverkar vilket pris som du betalar. Hos de flesta försäkringsbolagen är det möjligt att välja olika nivåer på din försäkring som är mer eller mindre omfattande. Den försäkringsnivå som är mest omfattande är då den som kostar mest. 

En till faktor som påverkar priset är om försäkringen innehåller både en veterinärvårdsförsäkring och en olycksfallsförsäkring. Om en försäkring heter kattförsäkring inkluderar den ofta båda delarna. Det finns vissa försäkringsbolag som erbjuder en olycksfallsförsäkring för katt. En sådan försäkring täcker endast veterinärvård till följd av olycksfall och är därför oftast mycket billigare. Olycksfallsförsäkringen är den billigaste typen av kattförsäkring och kostar vanligtvis från ca 30 kronor per månad. 

Många försäkringsbolag erbjuder också olika typer av tillägg som du kan komplettera kattförsäkringen med. Det vanligaste tillägget är en livförsäkring för katt. Om du kompletterar din försäkring med olika tillägg blir priset på din försäkring också högre. Hos vissa försäkringsbolag ingår flera av de tillägg som andra försäkringsbolag har som tillägg. Det är bra att komma ihåg om du jämför försäkringsbolagen och deras priser.

2. Kattens ras

Priset på en kattförsäkring beror hos flera försäkringsbolag också på vilken kattras som ska försäkras. En del kattraser är mer benägna att få vissa sjukdomar eller skador och därför tar vissa försäkringsbolag en högre kostnad för en katt från den aktuella kattrasen. 

Något som också är vanligt för vissa kattraser är att försäkringsbolagen har rasspecifika begränsningar för vissa raser. Det innebär att din katt till exempel inte täcks av försäkringen om den får en sjukdom eller skada som är vanlig inom kattrasen. Det framgår i villkoren om bolaget har några begränsningar. 

Ett försäkringsbolag som inte har några rasspecifika begränsningar är Lassie.

lassie logga
5/5
Lassie Kattförsäkring

3. Kattens ålder

Åldern på din katt kan också påverka vad kattförsäkringen kostar. Priset är oftast billigare när din katt är kattunge och blir dyrare med åldern. Vissa försäkringsbolag har något som kallas tillägg för seniorer som innebär att priset är dyrare för en äldre katt.

Det beror oftast på att en äldre katt oftast är mer benägen för sjukdomar och skador. Om du försäkrar en kattunge erbjuder de flesta försäkringsbolagen också rabatter under det första året som gör att försäkringen blir billigare.

4. Rabatter

Tillgängliga rabatter och lojalitetsprogram är också en faktor som påverkar hur mycket en kattförsäkring kostar. Hos flera försäkringsbolag är det möjligt att få kattungerabatter, medlemsrabatter och mängdrabatter. 

Vissa försäkringsbolag erbjuder olika typer av lojalitetsprogram. Det innebär att du kan spara in på din premie och din katt är skadefri under flera år. 

5. Val av självrisk

Självrisken påverkar också vad din kattförsäkring kostar. En låg självrisk innebär att din försäkringspremie blir högre men du betalar mindre när du behöver använda försäkringen. Tvärtom innebär en hög självrisk att du betalar en lägre försäkringspremie men du betalar däremot mer om du behöver använda försäkringen.

Priset på en kattförsäkring bör inte vara det enda du jämför

Priset på en kattförsäkring bör inte vara den enda faktorn som du tittar på i din jämförelse. Ofta finns det en förklaring till att priset är lägre eller högre. Det beror oftast på vilket innehåll försäkringen har. En mindre omfattande försäkring är oftast billigare och tvärtom. 

Det är därför bra att jämföra både innehåll och priset när du gör en prisjämförelse. Det viktigaste är att du väljer en försäkring som du känner dig trygg med och som passar dig och din katt.  

Läs mer i vår jämförelse och se vilken som är den bästa kattförsäkringen.

Se även