Kattungeförsäkring

kattungeförsäkring

Det är viktigt att teckna en kattungeförsäkring för din kattunge för att ni ska kunna leva ett tryggt liv tillsammans. Men varför är det viktigt att teckna en försäkring för din kattunge och vilken är den bästa kattungeförsäkringen? 

I den här artikeln har vi samlat bra information som du bör tänka på när du ska välja försäkring. Vi går dessutom igenom några av de bästa kattungeförsäkringarna på den svenska marknaden.

Vad är en kattungeförsäkring?

En kattungeförsäkring har oftast samma innehåll som en vanlig kattförsäkring. Namnet på försäkringen kan skilja sig åt beroende på vilket försäkringsbolag som du tecknar försäkringen hos. Försäkringen kan också kallas för försäkring kattunge eller juniorförsäkring. 

När du ska teckna försäkringen fyller du i kattens ålder och får du oftast upp en försäkring anpassad för en kattunge. Med en kattungeförsäkring får du även oftast ta del av olika rabatter under kattens första år.

Vilken kattungeförsäkring är bäst?

Vi har i vår jämförelse utsett Lassie till den bästa kattungeförsäkringen 2024. Försäkringen är bäst i test eftersom den är omfattande, flexibel och inte har några rasspecifika begränsningar. Bolaget erbjuder också ett unikt poängsystem som ger dig möjlighet att få rabatt på din försäkring.

Den bästa kattungeförsäkringen för dig och din kattunge är individuellt och beror på flera faktorer. Bland annat beror det på era behov, vilken ras som din katt tillhör och vad du avser att använda din katt till. Försäkringsbolagen erbjuder vanligtvis flera nivåer som är möjliga att välja beroende på hur omfattande försäkring som du vill teckna. 

Kattungar är vanligtvis friskare än äldre katter men det betyder inte att en försäkring är onödig. Tvärtom kan kattungar i större utsträckning råka ut för fler skador. Det är därför viktigt att försäkra din kattunge. 

lassie logga
5/5
Lassie Kattförsäkring

När ska man försäkra sin kattunge?

Det är vanligtvis möjligt att försäkra en kattunge från cirka 4 veckor och framåt. Den lägsta möjliga åldern som det är möjligt att försäkra en kattunge från kan skilja sig åt mellan försäkringsbolagen.

Det är viktigt att försäkra kattungen så fort som den flyttat in hos dig för att undvika plötsliga kostnader och för att du och din kattunge ska få en så trygg start som möjligt. Flera av försäkringsbolagen erbjuder dessutom vanligtvis rabatter för kattungar som försäkras innan en viss ålder. Så det finns även andra fördelar med att försäkra din katt tidigt.

Vad innehåller en kattungeförsäkring?

En kattungeförsäkring innehåller vanligtvis samma innehåll som en vanlig kattförsäkring. En del som skiljer försäkringen från en vanlig försäkring för katter är att en försäkring för kattungar oftast innehåller en dolda felförsäkring. Några punkter som vanligtvis ingår i en kattungeförsäkring är:

  • Veterinärvård
    Veterinärvård innebär att du kan få ersättning om din kattunge behöver vård efter en skada eller olycka. Det är det vanligaste innehållet i en kattförsäkring. 
  • Dolda felförsäkring 
    En kattungeförsäkring inkluderar oftast en dolda felförsäkring om katten är en raskatt och född hos en registrerad uppfödare. 
  • Livförsäkring och vissa tillägg
    En försäkring för kattungar kan vara mer eller mindre omfattande beroende på försäkringsbolag. Vissa försäkringsbolag inkluderar till exempel en livförsäkring eller andra tillägg.

Vad kostar en kattungeförsäkring?

Priset på en kattungeförsäkring kostar från ca 700 kronor och uppåt. Det kan variera beroende på vilket försäkringsbolag som du tecknar försäkringen hos, vilka rabatter du använder och hur omfattande försäkring som du väljer. Priset kan också variera beroende på vilken kattras som din katt tillhör.

Rabatter för kattungar

Det är möjligt att ta del av flera rabatter när du tecknar en försäkring för din kattunge. Många försäkringsbolag erbjuder rabatter under de första åren som katten är försäkrad hos bolaget. 

Rabatterna beror på hur tidigt som du tecknar försäkringen och kan variera från 10% till 30% under första året. Det finns också försäkringsbolag som erbjuder olika lojalitetsprogram som påverkas av hur länge din katt varit skadefri hos bolag. Det är därför bra att försäkra din katt så tidigt som möjligt. 

Se hela vår jämförelse

Läs mer i hela vår övergripande jämförelse och analys av alla kattförsäkringar på den svenska marknaden. Vi jämför kattförsäkring och går igenom allt du behöver veta inför ditt val.

Se även