Raskatt eller huskatt?

raskatt eller huskatt

Vad är en raskatt?

En raskatt innebär att katten är stambokförd och har en stamtavla. Det finns flera förbund som stambokför raskatter däribland SVERAK. Stambokföring av raskatter har förekommit i Sverige sedan 1940-talet. En raskatt ska vara dyrare än en huskatt eller blandras eftersom du kan härleda kattens ursprung både gällande sjukdomar och inavel. 

Vad är en huskatt?

En huskatt är enkelt beskrivet en katt som saknar en stamtavla. Huskatt kallas också för blandras eller bondkatt. En huskatt är billigare än en raskatt men det innebär också att du inte har samma säkerhet i inavelsgrad och sjukdomar inom kattens familj eftersom du inte vet hur kattens stamtavla ser ut. 

Vilken kattförsäkring rekommenderas till raskatter?

Samtliga försäkringsbolag som vi har listat på den här hemsidan har kattförsäkringar som fungerar bra och är anpassade för raskatter. Flera av försäkringsbolagen har till och med krav på att din katt ska vara raskatt för att du ska kunna teckna kattförsäkringen.

Eftersom inköpspriset på en raskatt ofta är högt kan det vara klokt att teckna olika typer av tilläggsförsäkringar för att utöka ditt skydd ytterligare. Du kan exempelvis teckna en livförsäkring för din raskatt hos flera av försäkringsbolagen. ManyPets, Moderna, Svedea och ICA erbjuder alla en livförsäkring som ett komplement till din veterinärvårdsförsäkring. 

Vilken kattförsäkring rekommenderas till huskatter?

De flesta försäkringsbolag som vi har listat på den här hemsidan har kattförsäkringar med veterinärvård som fungerar bra för huskatter. Vissa har försäkringsbolag har dock begränsningar för vissa blandraser vilket är bra att se över innan du tecknar en kattförsäkring för din huskatt.  

Marknadspriset på en huskatt är svårt att bedöma eftersom du sällan vet var katten kommer ifrån. Vissa försäkringsbolag erbjuder dock livförsäkringar för huskatter, däribland Moderna och Svedea som erbjuder en livförsäkring för huskatter eller blandraser men då endast upp till ett visst belopp. Ofta är ersättningsbeloppet betydligt lägre än för en raskatt. 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på reddit

Se även

Dolda fel försäkring för katter
Kattförsäkringar

Dolda fel försäkring för katter

Flera försäkringsbolag erbjuder något som kallas för dolda fel försäkring för katter eller mer specifikt för kattungar. Vad innebär en dolda fel försäkring och räcker

Byta kattförsäkring
Kattförsäkringar

Byta kattförsäkring

Att byta kattförsäkring är lättare än vad man tror och du kan faktiskt spara en hel del pengar på bytet. Många tror att ett val

3 bästa kattförsäkringarna
Kattförsäkringar

3 bästa kattförsäkringarna 2021

Ett nytt år innebär en ny jämförelse av de kattförsäkringar som finns på den svenska marknaden. Det kan vara både tidskrävande och omtumlande för dig