Hur gammal blir en katt?

hur gammal blir en katt

En katt blir ofta en stor del av familjen och mångas bästa vän. Därför känns det tråkigt att tiden ni har tillsammans kommer att ta slut en dag. Men tiden som ni kan få tillsammans kan bli väldigt lång eftersom katter oftast lever länge. Det finns också saker som ni i familjen kan göra för att öka chanserna för att er katt lever länge.

Hur gammal blir en katt?

En katt blir i genomsnitt 12-15 år gammal men det finns katter som lever längre än så. Det finns katter som blir 20 år och till och med äldre. Hur gammal katten blir är individuellt och det finns också katter som tyvärr blir yngre än genomsnittsåldern. 

Sjukdomar och skador är två faktorer som kan göra att katten går bort tidigare. En utekatt har till exempel större risk för att råka ut för skador eftersom den rör sig i en mer äventyrlig miljö än en innekatt. Vissa kattraser har också anlag för att drabbas av sjukdomar som i värsta fall kan påverka hur länge katten lever.

Ta hand om din katt och öka chanserna för att den blir gammal

Det finns mycket som du kan göra för att öka chanserna för att din katt blir gammal. Bra kost och tillgång till rent vatten är två mycket viktiga delar för att din katt ska må bra. Även regelbundet sällskap och uppmärksamhet är viktigt för kattens välmående. 

Det är dessutom viktigt att din katt aktiveras dagligen för att undvika övervikt och sjukdomar relaterade till övervikt. Det är också viktigt att katten vaccineras och avmaskas när det behövs för att den ska må så bra som möjligt. 

För att du och din katt ska ha ett så bra liv som möjligt tillsammans är det också viktigt att du försäkrar katten. Det gäller även när katten kommer upp i ålder eftersom risken för sjukdomar då ökar. Det är viktigt för att ni snabbt ska kunna söka vård om något händer. Jämför kattförsäkringar för att hitta den som passar er. Läs också mer under försäkra en äldre katt för mer information om hur du gör när din katt är äldre. 

Genom att ta hand om din katt ökar du chanserna för att den lever längre och skapar de bästa förutsättningarna för att ni får ett långt liv tillsammans. Som med allt annat i livet är det tyvärr inte en garanti utan det finns ju såklart undantag och katter som trots att de blir väl omhändertagna ändå drabbas av någon hemsk sjukdom eller skada.

Se även